Bloemen In De Vaas Zetten

Hoe zet je een boeket bloemen in de vaas?

Heb je een een boeket bloemen ontvangen of ben je zelf langs de bloemenkiosk gegaan, dan is het nu tijd voor de volgende stap: de bloemen in de vaas zetten. Dat klinkt als een handeling die geen aandacht nodig heeft, maar het tegendeel is waar: met een klein beetje extra voorbereiding staan jouw kersverse bloemen er een stuk mooier en langer bij.

Bloemen in de vaas: gebruik geen metaal

Met de kleur of vorm van de bloemenvaas kunnen we je niet helpen, dat is een smaakkwestie en daardoor is die keuze volledig aan jou. Qua materiaal is ons advies: gebruik geen metaal, want in combinatie met het bloemenvoeding kan dit voor roest zorgen.

Maak de bloemenvaas goed schoon met chloor

Een schone vaas ziet er mooi en fris uit, maar zorgt ook dat de bloemen langer leven. Hoe dat kan? Doordat de bacteriën gedood worden die invloed kunnen hebben op de levensduur van de bloemen. De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen, is door met een ouderwets sponsje en een paar druppels chloor even stevig te boenen. Spoel de vaas vervolgens goed schoon en Klaar is Kees.

LEES OOK: ‘Dit zijn de 5 bloementrends van 2021’

Zorg dat het water op de juiste temperatuur is

Voordat je de bloemen in de vaas zet, is het belangrijk om te zorgen dat het water op de juiste temperatuur is. Je maakt de bloemen blij met een graad of 37, wat handwarm of lauwwarm wordt genoemd. Voelt het prettig aan op je handen, dan vinden de bloemen het ook fijn.

Amaryllis Rood

Zorg voor de juiste hoeveelheid water in de bloemenvaas

Hoeveel water in de bloemenvaas moet komen, hangt af van het type bloem. In de regel geldt echter dat boeketten het beste bloeien als de vaas voor 2/3 is gevuld. Voor losse bloemen geldt 1/3, behalve voor rozen: die hebben iets meer water nodig.

Snij de bloemen schuin af

De bloemenvaas is nu klaar voor gebruik, alleen de bloemen zelf hebben nog wat bewerking nodig. Deze stap is je vast niet onbekend: het schuin afsnijden van de bloemen. Je hoort het de bloemist nog zo zeggen, maar wat is het nut eigenlijk? Door de bloemen schuin af te snijden, nemen ze minder water op. Ook voorkom je dat de steel van de bloemen plat op de bodem van de vaas leunen, waardoor ze lastiger water opnemen. Gebruik altijd een scherp mesje tijdens het afsnijden en geen schaar of botte mesjes. Hiermee voorkom je dat de vaten in de steel worden dichtgeknepen, waardoor de bloemen alsnog geen water kunnen opnemen.

Oranje Tulpen In Vaas
Benieuwd naar onze tulpen? Bekijk hier ons tulpen assortiment

Verwijder de bladeren

De laatste stap is zorgen dat alle bladeren die in de vaas terechtkomen, verwijderd worden. Dit oog niet alleen minder rommelig, het zorgt er ook voor dat er via de bladeren geen bacteriën in het water terechtkomen. Daarnaast blijft het water langer schoon als het niet in contact staat met bladeren.

Moet je de bloemen nog schikken?

De bloemisten hebben hun best gedaan om het boeket zo mooi mogelijk te schikken. Het is dus niet nodig om de bloemen opnieuw te gaan steken, tenzij je dit graag wil natuurlijk. Je kunt zelfs het elastiek of touw aan de bovenkant om de stelen laten, zodat de bloemen stevig op de juiste plek blijven staan.

Het enige wat je nu nog te doen staat, is natuurlijk een bos bloemen bestellen. Bekijk hier ons volledige assortiment aan boeketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *